Hiilijalanjälki auttaa valitsemaan oikein

Me ihmiset käytämme planeettamme resursseja kestämättömällä tavalla. Ilmaston pelastamiseksi meidän tulisi muuttaa käyttäytymistämme ja ymmärtää päivittäisten tekojemme vaikutukset. Ruoalla on suuri ilmastovaikutus. Se aiheuttaa valtavasti päästöjä, joita meidän tulisi pyrkiä vähentämään.

Kun pystymme selvittämään helposti eri ruokien ja elintarvikkeiden hiilijalanjäljen, jokapäiväisessä elämässä on entistä helpompaa tehdä ilmastofiksuja valintoja. And the earth will thank you!

Kuinka suuri ilmastovaikutus ruoalla on?

Karkeasti ottaen yhden ihmisen ruoan ilmastovaikutus on noin kaksi tonnia päästöjä vuodessa. Tämä vastaa noin 1,6 kiloa CO2e:tä (hiilidioksidiekvivalenttia*) päivällisaterialla. Pariisin ilmastosopimus edellyttää hiilidioksidipäästömme puolittamista vuoteen 2030 mennessä, jotta voimme rajoittaa ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen. Ja koska syömämme ruoka vaikuttaa niin vahvasti ilmastoon, meidän on puolitettava sen ilmastovaikutukset.

Vastuu on osittain meillä elintarviketuottajilla, sillä meidän tulisi luoda ilmastofiksuja innovaatioita ja prosesseja. Vastuu on kuitenkin vahvasti myös kuluttajilla, joiden tulisi valita vähän ilmastoa kuormittavaa ruokaa. Seuraavaksi selitämme, mitä pieni hiilijalanjälki tarkoittaa suhteessa Pariisin ilmastosopimukseen. Sen avulla sinun on jatkossa helpompi valita ilmastofiksua ruokaa ja ottaa vastuuta.

Miten hiilijalanjälki lasketaan?

Ilmastovaikutus ei valitettavasti ole tarkkaa tiedettä, joka voitaisiin laskea yhtä täsmällisesti kuin ruoan ravintoarvot tai kalorit. Laskelma antaa kuitenkin arvokasta tietoa tuotteen aiheuttamasta hiilijalanjäljestä. Se osoittaa, mikä on kestävää ja mitä tulisi välttää sekä vähentää. Kun laskemme tuotteidemme hiilijalanjäljen, otamme huomioon koko ketjun aina viljelystä sekä raaka-aineiden ja muiden ainesosien tuotannosta kuljetukseen ja tuotantoon asti. Laskelmat perustuvat osittain elintarvikkeiden RISE-ilmastotietokantaan (Research Institutes Of Sweden, versio 1.6) ja osittain tuottajien tietoihin. Lisäksi meillä on kaikkien tuotantolaitoksiemme prosessitiedot sekä tiedot pakkaamisesta ja kuljetuksesta.

Näin pieni on Frankfulin® hiilijalanjälki

Pariisin ilmastosopimuksen mukaan päästöt puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Keskimääräisen aterian puolittaminen merkitsisi noin 0,8 kiloa CO2e-päästöjä päivällisellä. Jos syöt Frankfulin® tuotteista koostamasi texmex-aterian, päästösi laskevat noin 0,3 kiloon CO2e-päästöjä annosta kohden. Siten se voidaan luokitella pienen hiilijalanjäljen annokseksi.

Olemme päättäneet olla täysin avoimia tuotteidemme ilmastovaikutusten suhteen, ja siksi ilmoitamme hiilijalanjäljen tuotepakkauksissa. On tärkeää huomata, että hiilijalanjälkeen viitataan joskus kgCO2e/annos- ja joskus kgCO2/kg -muodolla. Kokonaisen aterian muodostaville tuotteille käytetään yleensä kgCO2e/annos -muotoa. Kaikkiin muihin tuotteisiin, Frankfulin® tuotteet mukaan lukien, sen sijaan viitataan kgCO2e/kg -vaihtoehdolla.

Hiilijalanjälki: Frankful® vs. ”tavallinen” texmex-ateria

Joskus asioita on helpompi ymmärtää, kun saa jotain mihin verrata.

Olemme verranneet Frankfulin® tuotteita ”tavalliseen” texmex-ateriaan osoittaaksemme, kuinka pienellä muutoksella voi olla suuri vaikutus hiilijalanjälkeen.

Laajemman näkökulman ja paremman ymmärryksen tarjoamiseksi päätimme verrata Frankfulia® kolmeen ”tavalliseen” texmex-ateriaan. Verrokkiaterioissa on kolme erilaista täytevaihtoehtoa: perinteinen naudan jauheliha, sika-nauta jauheliha ja soijarouhe. Tästä tulee hauskaa!

Frankful® vs. texmex-ateria naudan jauhelihalla & juustolla

Aloitamme vertaamalla vegaanista texmex-ateriaamme perinteiseen texmex-ateriaan, joka koostuu naudan jauhelihasta, raastetusta juustosta, tacokastikkeesta, hedelmäsalsasta, tortillalevystä, mausteseoksesta ja maissilastuista.

Jos valitset Frankfulin® texmex-aterian, hiilijalanjälki on noin 90 prosenttia pienempi. Miksi? Olemme korvanneet naudan jauhelihan herneproteiinilla ja juuston vegaanisella raasteella, joka muistuttaa erehdyttävän paljon juustoraastetta. Niiden lisäksi myös valikoimamme tacokastike, hedelmäsalsa, tortillaleivät ja maissilastut laskevat ilmastojalanjälkeä.

Frankful® vs. texmex-ateria sika-nauta-jauhelihalla & juustolla

Seuraavaksi verrataan Frankfulia® raastetusta juustosta, tacokastikkeesta, hedelmäsalsasta, tortillaleivästä, mausteseoksesta ja maissilastuista koostuvaan texmex-ateriaan, jossa on nyt täytteenä sika-nauta-jauhelihaa. Tällöin Frankfulin® aterian ilmastovaikutus on noin 85 prosenttia pienempi.

Syynä on edelleen se, että meillä on vegaanista jauhelihaa ja juustomaista raastetta lihan ja juustoraasteen sijaan. Niiden lisäksi myös muut Frankfulin® texmex-aterian tuotteet vaikuttavat pienempään hiilijalanjälkeen.

Frankful® vs. texmex-ateria soijarouheella ja juustolla

Lopuksi verrataan Frankfulia® texmex-ateriaan, jossa jauheliha on korvattu soijarouheella, mutta ateriassa on muuten tavalliset texmex-ainesosat eli juusto, tacokastike, hedelmäsalsa, tortillaleipä, mausteseos ja maissilastut. Tällöin Frankfulin® aterian ilmastovaikutus on noin 40 prosenttia pienempi.

Syy siihen, että Frankfulin® hiilijalanjälki on pienempi molempien aterioiden vegaanisesta täytteestä huolimatta, johtuu vegaanisesta juustotyyppisestä raasteesta. Vegaaniversion hiilijalanjälki on noin 60 prosenttia pienempi kuin maitopohjaisen juuston. Laskelmiemme mukaan jopa hernepohjaisella kasvisjauhiksellamme on pienempi ilmastovaikutus kuin soijarouheella.

Tuotteidemme ilmastovaikutuksen alentaminen on ollut ison työn takana. Matkan aikana jokainen pienikin päätös aina innovaatiosta sekä tuotannosta pakkaamiseen ja kulutukseen on tehty ilmaston vuoksi. Siksi meille on niin tärkeää näyttää, kuinka paljon pienempi ilmastovaikutus texmex-torstaillasi voi olla Frankfulin® kanssa.

*CO2e = hiilidioksidiekvivalentti, mittari kaikista kasvihuonekaasuista, jotka vaikuttavat ilmaston lämpenemiseen.